• ТАНИЛЦУУЛГА
    • ДАРГЫН МЭНДЧИЛГЭЭ
      • Даргын мэндчилгээ
    • ЭРХЭМ ЗОРИЛГО, ЗОРИЛТ
    • ТҮҮХЭН ЗАМНАЛ
    • БҮТЭЦ ЗОХИОН БАЙГУУЛАЛТ
    • ТАСАГ
      • НЯРАЙН ТАСАГ
      • АМБУЛАТОРИ
      • ТӨРӨХ, ТӨРСНИЙ ДАРААХ ТАСАГ
      • ЛАБОРАТОРИ
      • МЭС ЗАСАЛ, МЭДЭЭГҮЙЖҮҮЛЭГ, ЭРЧИМТ ЭМЧИЛГЭЭНИЙ ТАСАГ
      • ХҮЛЭЭН АВАХ, ЯАРАЛТАЙ ТУСЛАМЖИЙН ТАСАГ
      • ЭМЭГТЭЙЧҮҮДИЙН ЭМГЭГ СУДЛАЛЫН ТАСАГ
      • СЭРГЭЭН ЗАСАХ УЛАМЖЛАЛТ ЭМЧИЛГЭЭНИЙ ТАСАГ
      • ЭРСДЭЛТЭЙ ЖИРЭМСНИЙ ТУСЛАМЖИЙН ТАСАГ
      • ДУТУУ ТЭЭЛТИЙН ТАСАГ
    • АЛБАДУУД
      • САНХҮҮГИЙН АЛБА
      • ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН ТУСЛАМЖ ҮЙЛЧИЛГЭЭНИЙ ЧАНАР АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН АЛБА
      • СУРГАЛТ, ЭРДЭМ ШИНЖИЛГЭЭ ХАМТЫН АЖИЛЛАГААНЫ АЛБА
      • СУВИЛАХУЙН ЭХ БАРИХУЙН АЛБА
      • ХАЛДВАРААС СЭРГИЙЛЭЛТ ХЯНАЛТЫН АЛБА
      • ХАНГАМЖ ҮЙЛЧИЛГЭЭ, АЖ АХУЙН АЛБАНЫ ДАРГА
      • ЭМ ЗҮЙН АЛБА
      • ЗАХИРГАА, ХҮНИЙ НӨӨЦИЙН ХӨГЖЛИЙН АЛБА
      • ЭРҮҮЛ МЭНДИЙН ДААТГАЛ, СТАТИСТИК, МЭДЭЭЛЭЛ ТЕХНОЛОГИЙН АЛБА
      • ИНЖЕНЕР ТЕХНИКИЙН АЛБА
    • ҮЙЛДВЭРЧНИЙ ЭВЛЭЛИЙН ХОРОО
    • ЁС ЗҮЙН ХЭСГИЙН ХОРОО
    • ХОЛБОО БАРИХ
    • НИЙГМИЙН ЭРҮҮЛ МЭНДИЙГ ДЭМЖИХ ТӨВ
  • МЭДЭЭ
    • Мэдээ Мэдээлэл
    • Нээлттэй ажлын байр
    • Талархал
  • ИЛ ТОД
    • САНХҮҮГИЙН ИЛ ТОД БАЙДАЛ
    • ХҮНИЙ НӨӨЦИЙН ИЛ ТОД БАЙДАЛ
    • БАЙГУУЛЛАГЫН ҮЙЛ АЖИЛЛАГААНЫ ТАЙЛАН
    • ЭМНЭЛГИЙН МЭРГЭЖИЛТНИЙ ЁС ЗҮЙН ХЭМ ХЭМЖЭЭ
    • УДИРДЛАГЫН БАГИЙН ГИШҮҮД
    • ТӨЛБӨРТЭЙ ТУСЛАМЖ ҮЙЛЧИЛГЭЭ
    • ХУДАЛДАН АВАХ АЖИЛЛАГАА
    • ӨРГӨДӨЛ ГОМДОЛ ШИЙДВЭРЛЭЛТ
    • АВЛИГЫН ЭСРЭГ ҮЙЛ АЖИЛЛАГАА
    • ШУУРХАЙН БИЕЛЭЛТ
  • ҮЙЛЧЛҮҮЛЭГЧИЙН БУЛАН
    • Амбулаторийн үйлчилгээ
    • Төрөхөөр ирэхдээ
    • Жирэмсэн эхчүүд хэвтэн эмчлүүлэхээр ирэхдээ
    • Эмэгтэйчүүдийн тасгаар үйлчлүүлэхээр ирэхдээ
    • Нярайн тасгаар үйлчлүүлэхээр ирэхдээ
    • Жирэмсэн эхчүүдийн сургалтын хуваарь
    • Эмнэлгийн хуудас /лист/
    • ҮЙЛЧЛЭХ ХҮРЭЭ
  • СТАТИСТИК ҮЗҮҮЛЭЛТ
    • Улирлын мэдээ
    • Жилийн мэдээ
  • ХУУЛЬ ЭРХ ЗҮЙ
    • ЭМСайдын тушаал
    • НЭМГ-ын даргын тушаал
    • НӨАГ-ын даргын тушаал
    • Монгол улсын хууль, тогтоомж
  • ШИЛЭН ДАНС
  • ЗӨВЛӨГӨӨ
    • Эмчийн зөвлөгөө
    • ЗӨВЛӨГӨӨ
Account access
  • Login
  • Signup
Facebook Twitter Linkedin
Нийслэлийн Өргөө Амаржих Газар
  • Эхлэх
  • КОВИД-19
  • ЖИРЭМСЛЭЛТ
  • ТӨРӨЛТ
  • ТӨРСНИЙ ДАРААХ ҮЕ
  • ЭМЭГТЭЙЧҮҮД
    • БЭЛГИЙН ЗАМЫН ХАЛДВАР
    • ХӨХНИЙ ЭМГЭГ, ҮЗЛЭГ
    • ЦЭВЭРШИЛТ
    • ШЭЭС ЗАДГАЙРАЛ
    • ЭМЭГТЭЙЧҮҮДИЙН ХАВДАРЫН УРЬДЧИЛАН СЭРГИЙЛЭЛТ
    • ДУРАНГИЙН МЭС ЗАСАЛ
    • УМАЙН ХҮЗҮҮНИЙ ЭМГЭГ
    • ЭМЭГТЭЙЧҮҮДЭД ЗОНХИЛОН ТОХИОЛДОХ ӨВЧЛӨЛ
    • Охидын эрүүл мэнд
  • ТАНЫ ХҮҮХЭД

ХООЛ ХҮНСЭЭР ДАМЖИХ ӨВЧНӨӨС УРЬДЧИЛАН СЭРГИЙЛЭХ ЗӨВЛӨМЖ

465811 Даваа, -0001.11.30

 


ХООЛ ХҮНСЭЭР ДАМЖИХ ӨВЧНӨӨС УРЬДЧИЛАН СЭРГИЙЛЭХ ЗӨВЛӨМЖ

Хоол хүнсээр дамжих өвчин, хоолны хордлогот халдвар гарахад нөлөөлөх гол хүчин зүйл бол хоол хүнсийг тээвэрлэх, бэлтгэх, болгох, хадгалах, хэрэглэх үеийн эрүүл ахуй, ариун цэврийн шаардлага алдагдах явдал юм.

Бактерыг өсч үржихэд таатай хэм, чийг, орчин /pH/, атмосфер, хоол хүнс хэрэгтэй байдаг бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний буруу хадгалалт, тээвэрлэлт түүнчлэн боловсруулалтын явцад эрүүл ахуй технологийн горим алдагдах, хувь хүний бууруутай үйл ажиллагаа зэргээс хамаарч чанар байдлаа алдах, орчны нөлөөлөл үйлчлэх, нян үржих нөхцөл үүсдэг.

Ийнхүү эрсдэлд өртсөн хүнсний бүтээгдэхүүн, хоол, хүнс хэрэглэснээр үүсэх өвчлөлийг хоолны хордлого гэнэ.

Бактер өсч үржих таатай орчин болдог хоол хүнсийг аюултай хоол гэнэ. Үүнд:

1.      Болсон хоол

2.      Түргэн муудах хүнс

АНХААРАХ ЗҮЙЛС БОЛОН ЗӨВЛӨМЖ

 

Ø  Задалсан хүнсний бүтээгдэхүний он, сар, өдрийг бичиж хадгалах

Ø  Бэлэн болсон хоолыг дахин халааж идэхгүй байх

Ø  Эмнэлэгээс өгч буй хоол тасалгааны хэмд 3 цагаас илүү байсан тохиолдолд хэрэглэж болохгүй

Ø  Жимсний шүүс болон ундааг задалснаас хойш 3 хоногийн дотор хэрэглэх

Ø  Эргэлтээр ирсэн хүнсний бүтээгдэхүүний сав баглаа боодлын бүрэн бүтэн байдлыг сайтар шалгах

Ø Хагас боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүн болон хүнсний түүхий эдийг худалдаж авахдаа хадгалах хугацаа, шинжилгээний бичиг зэргийн сайтар шалгах

Ø  Үнэр өөртөө шингээх хүнсний бүтээгдэхүүнийг тагтай саванд хөргөгчинд хадгалах /Жишээ нь: сүү, тараг, цөцгийн тос/

 

Түргэн муудах хүнс

Илрэх шинж тэмдэг

-          Өндөг

-          Мах махан бүтээгдэхүүн

-          Хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүн

-          Нөөшилсөн хүнс

-          Жигнэмэг, түргэн хоол

 

-          Гар хөл, мөчдөөр өвдөх

-          Ядрах

-          Өтгөн цусны судал залхагтай гарах

-          Суулгах

-          Халуурах

-          Дотор муухайрах

-          Гэдэс базлах

 

 

ҮДА Хоолзүйч Б.Хишигдэлгэр

 

ҮЙЛЧЛҮҮЛЭГЧ ТА БҮХЭН....

Холбоо барих
Утасны дугаар:7700-0101
Ажлын цаг:Амбулаторийн үзлэг 08:30 - 16:30 ,
Яаралтай тусламж үйлчилгээ 24 цаг
Монгол Улс, Сүхбаатар дүүрэг, 1-р хороо, Энхтайвны өргөн чөлөө , Улаанбаатар-210648

Нийслэлийн Өргөө амаржих газар
Байршил
Хандалтын тоолуур:
counter free


© 2025. Улаанбаатар хот. Нийслэлийн Өргөө амаржих газар.